Hem

Vill  du bo i Stagnelius barndomshem med fin havsutsikt?

Bo förnämligt i Gärdslösa prästgård där kultur och historia sitter i väggarna.
Se på rummen ovan  under fliken Bo på prästgård och beställ sedan hos Anders Marell, 070-55 33 594, eller skicka en förfrågan på info@gardslosaprastgard.se

Välkomna!

Här kan du koppla av i lugn miljö.

Öppet lördagar och söndagar!

Lördagar och söndagar mellan klockan 12 och klockan 16 är det öppet i Gärdslösa prästgård - och borden står dukade med vita dukar och finporslin.
Kaffe eller te med bulle, mjuk kaka och småkaka kostar 60 kronor och det går också att äta matpaj med sallad och kaffe med kaka på maten för 100 kronor.
Vårt stora och välsorterade antikvariat är värt ett besök - och den som vill bli guidad i Stagnelius barndomshem har oftast möjlighet till det.

Är ni ett sällskap som vill komma och besöka prästgården, boka via Gun Nilsson, 072-705 43 43.

Kontakta oss

- Internet: www.gardslosaprastgard.se

- Mailadress: Tryck här för att maila

- Telefon: Prästgården 0485-56 00 15, Gun Nilsson 072-705 43 43, eller Anders Marell 070-55 33 594

- Postadress: Gärdslösa Prästgård, Södra Gärdslösa 8, 387 93 Borgholm

- Bankgiro: 377-9006

- Swish:123 188 04 42

- Läge: C:a 1,5 km söder om Gärdslösa kyrka, 150 m söder om avtagsvägen till Högsrum, öster om vägen.
Se kartbild (extern länk).

 

Gärdslösa Prästgård - vilka är vi?

Föreningen Gärdslösa Prästgård, som bildades under vintern 2009, hälsar Dig välkommen att besöka och kanske övernatta i en av Sveriges mera traditionsrika prästgårdar. Huvuddelen av huset byggdes 1794 och det var här som vår store skald Erik Johan Stagnelius tillbringade hela sin uppväxt och det var här i trakten han umgicks med Näcken och alla andra naturvarelser som han förevigat i sin diktning.

Prästgården är belägen mitt i en traditionsrik svensk kulturmiljö på östra sidan av Öland. Linné, som under sin öländska resa övernattade i en byggnad som föregick dagens prästgård, skriver i sin dagbok att ”Gerdslösa war det största pastoratet på öen” och att socknen ”är berömd för sitt härlige hwete, icke allenast öfwer Öland utan ock hela Swerige, ty det gifwer det hwitaste hwetet”.

Hur man blir medlem finner du under fliken "Om oss" i huvudmenyn!

Läs mer om oss, om Bo på Prästgård, om våra program och om antikvariatet under respektive meny ovan.

Vill du veta mer om Erik Johan Stagnelius, så kan du läsa på Sällskapets Erik Johan Stagnelii Vänner hemsida. Gå vidare till hemsidan här.

Promenera i Stagnelius fotspår

Erik Johan Stagnelius föddes och växte upp i Gärdslösa, och helt naturligt fick han mycket inspiration till sin diktning från sin hembygd. Där Stagnelius gick, under de sjutton år han bodde i prästgården, där går vi idag.

Gärdslösa Kulturgrupp, Föreningen Gärdslösa Prästgård och Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner har gemensamt tagit fram två promenader i Stagnelius fotspår. Den ena stigen går söderut, till Övra Bägby och sjömarkerna. Den andra stigen går norrut, till kvarnen Flora, kyrkan och Silverbäcken.

Utmed Stagneliusstigen, från Övra Bägby ner till sjömarkerna, finns det skyltar med information och utdrag ur några av poetens dikter.

Utgångspunkten för de två stigarna är Gärdslösa prästgård, där den ena av två minnesstenar över Stagnelius finns i trädgården. Och efter promenaderna kan det smaka bra med en matpaj eller en kopp kaffe i trädgården under valnötsträdet, eller inomhus i den vackra prästgårdsmiljön.

Folder med kartor och information finns i prästgården.

         -  Aktuellt -

Maria Drotts utställning Porträtt av växter visas i Brygghuset. Hon tecknar och målar utifrån gamla herbarier och tolkar växterna med konstnärlig frihet. 
Utställningen pågår till och med 17 juni under prästgårdens öppettider.

Mona Gyllingar visar i Uthuslängan Då var de unga – bilder inspirerade av ett 100 år gammalt fotoalbum som hon ärvt av sin mormor Ingeborg Hoflund som växte upp i prästgården.
Utställningen pågår till och med 28 juni under prästgårdens öppettider.