Tove kommer först till prästgården

Tove Folkesson presenterar sin nya bok Sund i Gärdslösa prästgård 12 april. Boken ingår i en romantrilogi som började med Kalmars jägarinnor 2014, fortsätter med Sund och kommer att avslutas med Ölandssången.

Sund handlar om att resa mellan världar, socialt, geografiskt, språkligt. Men hela tiden finns där en fast punkt - ett kök, en vaxduk, en mormor som bjuder på kaffe i samma blå koppar som alltid. Och därifrån ser man det öländska landskapet förändras utanför fönstret, i takt med årstiderna, i takt med globaliseringens effekter på jordbruket, i takt med vindkraftverkens dån och Mittlandsskogens gröna ogenomtränglighet. I Sund, som släpps på Weyler förlag i mitten av april, ger sig jägarinnan Eva ut på en ensam odyssé. Hon vill "hitta sig själv", strunta i alla krav på utbildning, finjobb och familj, hoppar av arkitekturskolan för att göra sådant hon alltid drömt om. Men ensam är inte särskilt stark, inte särskilt länge.

Sund är en roman om att satsa allt - och misslyckas, om att bryta ihop. Och att hitta något man länge saknat i strandkanten på Ölands östra kust, där horisonten är oändlig och där havets vågor slår som de alltid gjort. Där tankarna kan tänkas till slut.

Debuten Kalmars jägarinnor fick fina recensioner och nominerades till flera debutantpris samt Sveriges radios romanpris och Kalmarssalens vänners kulturstipendium. Några röster:

"Sällan har passagen mellan ungdom och vuxen beskrivits med en sådan poetisk precision." SvD

"I en klass för sig" Sydsvenskan

"Folkesson skriver fan i mig fantastiskt" Borås Tidning

Senaste Nytt

[2016-05-18]

Lenas lera och stygn bjuder på upptäckter


» Läs mer
[2016-05-04]

Gärdslösa prästgård fick årets kulturstipendium av Lions i Borgholm.


» Läs mer
[2016-01-18]

Nu är julen slut i prästgården och bokgranen i salen plundrad


» Läs mer
[2015-10-22]

Föreningen Gärdslösa prästgård växer och har nu fått sin 600:e medlem. Detta skedde på höstmötet nyligen.


» Läs mer
[2015-07-05]

Sol, swingjazz och lagom varmt, Starlight four spelade in sommaren i Gärdslösa prästgård.


» Läs mer
[2015-07-05]

Bo Erlandsson i Stockholm vann högsta vinsten i Gärdslösa prästgårds stora lotteri, boende tre nätter för två personer.


» Läs mer
[2015-06-30]

Efter att ha varit provisorisk i tre år är nu äntligen Stagneliusstigen klar, med dikter utmed vägen. Stigen invigdes med pompa och ståt i lördags. Mycket folk, tal, musik, dikter, band att klippa i form av en blomstergirlang och vackert väder skapade feststämning.


» Läs mer
[2015-05-18]

Glad och svängig jazz spelar in sommaren i prästgårdens trädgård.


» Läs mer
[2015-04-04]

Tove Folkesson kommer till Gärdslösa prästgård söndag 12 april med sin nya bok Sund. Hennes debutbok "Kalmars jägarinnor" har väckt stor uppmärksamhet och hon har bland annat nominerats till Svenska Författarförbundets debutantpris och Sveriges radios romanpris.


» Läs mer
[2015-01-24]

En musikalisk och lyrisk 1700-talsafton i mars, författarbesök av Tove Folkesson i april och en rad intressanta utställningar i sommar.
Läs vad som hittills är inbokat av program och utställningar inför våren och sommaren.


» Läs mer
[2015-01-12]

I går plundrades bokgranen i salen i prästgården till sång och dans. Redan nu börjar funderingarna på hur nästa års "gran" ska se ut.


» Läs mer
[2014-11-12]

Ölandsklubbens Stora Pris 2014 kommer att tilldelas Gun Nilsson, ordförande i Föreningen Gärdslösa Prästgård för att hon "lett arbetet med att göra prästgården till en ny kulturell mötesplats på Öland".


» Läs mer