Antikvariat

Antikvariat på många håll i huset

Böckerna i Prästgårdens antikvariat finns i hela huset, uppskattningsvis 25 000 stycken. I före detta pastorsexpeditionen i bottenplanet  hittar du ett urval av böcker i de flesta ämnesområden, samt i salen intill böcker av nobelpristagare genom åren. På andra våningen samlar vi biografier och memoarer, samt böcker om konst, konstnärer och konsthantverk. Här finns också gårdens referensbibliotek och konst- och kulturhistorikern Ragnhild Boströms boksamling.

På vinden finns de flesta böckerna, cirka 90 hyllmeter. Skönlitteraturen dominerar på hela den västra sidan och facklitteraturen på övriga hyllor. Genom generösa bokgåvor är vi särskilt välsorterade bland annat när det gäller topografi Öland, Kalmar och Småland, historia, konst, biografier och memoarer, nautica, litteraturvetenskap, politik och samhälle, essäer, krig och spioneri – samt förstås skönlitteratur av alla sorter. Har du svårt att ta dig uppför alla trapporna till vinden hjälper vi i mån av tid till med att söka efter böcker.

Alla böcker är skänkta och intäkterna av försäljning går oavkortat till föreningens verksamhet och prästgårdens underhåll. Vår affärsidé eller slogan är: "Skänk två böcker och köp en!" Följer du denna ledstjärna så har du bidragit till att bevara det lokala kulturarvet som gården utgör, samtidigt som du minskat ditt överskott av dammsamlande böcker som inte har plats i dina bokhyllor. 

Fått generösa bokgåvor

Vi har tacksamt fått motta flera stora och generösa bokgåvor med böcker av hög kvalitet. Med tanke på att utrymmet i huset trots allt är begränsat kan föreningen inte i nuläget ta emot uppslagsverk och lexikon, biblar, psalmböcker och postillor. Inte heller fler årsskrifter eller bokklubbsböcker som utkommit i stora upplagor. Är du osäker kan du låta oss göra bedömningen av vad som är värt att spara eller inte. Allt kan vi inte svara på, men då talar vi också om det.

Ring i första hand  Bo Jansson 076-671 95 90, i andra hand Anders Marell, 070-55 33 594, eller Ingrid Moberg, 076-600 11 47 för hjälp med bedömningen - eller titta in i prästgården och berätta vad du har. Antikvariatet är öppet när prästgården är öppen, men i mån av tid kan vi komma överens om besök vid andra tidpunkter. 

Vi finns också på nätet

Om du inte kan besöka oss i Gärdslösa, kan du prova vår nätförsäljning där vi också har ett rikt urval av titlar. Vi har två konton på Bokbörsen (www.bokborsen.se) nämligen Föreningen Gärdslösa Prästgård och Ambrosius.