Om oss

Föreningen Gärdslösa Prästgård

Under denna flik finner Du texter som talar om varför föreningen bildades, hur stadgarna lyder samt hur styrelsen är sammansatt.

Föreningen är medlem i Kalmar Hembygdsförbund och därmed också i Sveriges Hembygdsförbund (extern länk).

Gärdslösa Prästgård - vilka är vi?

Föreningen Gärdslösa Prästgård, som bildades under vintern 2009, hälsar Dig välkommen att besöka och kanske övernatta i en av Sveriges mera traditionsrika prästgårdar. Huvuddelen av huset byggdes 1794 och det var här som vår store skald Erik Johan Stagnelius tillbringade hela sin uppväxt och det var här i trakten han umgicks med Näcken och alla andra naturvarelser som han förevigat i sin diktning.

Prästgården är belägen mitt i en traditionsrik svensk kulturmiljö på östra sidan av Öland. Linné, som under sin öländska resa övernattade i en byggnad som föregick dagens prästgård, skriver i sin dagbok att ”Gerdslösa war det största pastoratet på öen” och att socknen ”är berömd för sitt härlige hwete, icke allenast öfwer Öland utan ock hela Swerige, ty det gifwer det hwitaste hwetet”.

Hur man blir medlem finner du under fliken "Om oss" i huvudmenyn!

Läs mer om oss, om Bo på Prästgård, om våra program och om antikvariatet under respektive meny ovan.

Vill du veta mer om Erik Johan Stagnelius, så kan du läsa på Sällskapets Erik Johan Stagnelii Vänner hemsida. Gå vidare till hemsidan här.

Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner

Gärdslösa prästgård var platsen där poeten Erik Johan Stagnelius föddes och växte upp. Han bodde med sin familj där till sitt sjuttonde år, då fadern blev biskop i Kalmar och familjen flyttade dit.

Föreningen Gärdslösa Prästgård har ett nära samarbete med Sällskapet Erik Johan Stagnelii vänner. Gå vidare till Sällskapets hemsida här (extern länk).